10 razlogov, zakaj je bolje najeti agencijo kot freelancerja

Končno ste se torej odločili za ustanovitev podjetja ali pa je prišel čas za širitev. Čestitam!

Ker ste podjetnik, se zdi zagon lastnega podjetja precej razburljiva dogodivščina. Še več, v prvih letih bi bil vaš končni cilj najbrž ohraniti minimalne operativne stroške in imeti več dobička. A mnogi podjetniki na koncu naredijo najhujšo napako, če za svoje podjetje najamejo freelancerje.

Naj na tem mestu takoj razčistimo – nič ni narobe s freelancerji, tudi sama sem številna leta delala in še delam kot freelancer. Uspešno in učinkovito, naročniki pa so z delom in končnim rezultatom v 99 % izjemno zadovoljni. A obstajajo situacije, v katerih je najem profesionalne marketinške ali prodajne agencije veliko bolj smiseln in priporočljiv. Sploh če gre za potrebo po celostni kampanji iz več dejavnosti (grafično oblikovanje, splet, SEO, oglaševanje, prodaja). Te posameznik zelo težko pokrije sam. Poleg tega, roko na srce, nis(mo) vsi freelancerji enaki, naleteli bosta tudi na take, s katerimi boste želeli delati še naprej.

Poglejmo torej 10 razlogov, zakaj v določenih primerih raje najeti agencijo.

1. Tehnično strokovno znanje

To je skrito dejstvo, ki se ga malokdo zaveda. Freelancer običajno ni profesionalec, ko gre za tehnične veščine. Zakaj? Tehnologija se nenehno spreminja in spremljanje novosti je eden od kritičnih dejavnikov. V primeru freelancerjev, ki so običajno preobremenjeni z delovnimi nalogami, je včasih kar težko biti na tekočem. Še več, z najemom freelancerja se v celoti zanašate na znanje ene osebe. To lahko na koncu pripelje do neustreznih rezultatov.

Če pa svoja pričakovanja zaupate agenciji, se s temi težavami v večini primerov ne boste soočili. V agenciji imajo širok nabor talentov z dostopom do najnovejše tehnologije. Strokovnjaki imajo dolgoletne izkušnje na različnih področjih. Te zunanjim izvajalcem zagotavljajo zanesljive storitve.

najeti-agencijo

2. Upoštevanje rokov

Ne glede na to, koliko zaupate izbranemu freelancerju, obstaja možnost, da vam bo naenkrat, na kakšni ključni točki aktivnosti, sporočil, da se je zaposlil drugje ali zapušča državo. Če ste že poravnalni zahtevano predplačilo, zna biti to izjemno neugodna situacija.

Medtem ko so agencije za zunanje izvajanje znane po svojih obveznostih in rezultatih. S podjetjem boste podpisali zakonito pogodbo, na podlagi katere morajo biti storitve opravljene v dogovorjenem roku.

3. Zagotavljanje kakovostnih storitev

Naj vam mnenja ali ocene dosedanjih strank niso edino vodilo pri izbiri. 5 zvezdic ne pomeni veliko, saj običajno nobeden od freelancerjev ni pripravljen ponuditi „testnih“ storitev. Veliko freelancerjev (sama se sicer tega nikoli nisem posluževala) sami napišejo pozitivne povratne informacije. Tako pridobijo več projektov in vaše zaupanje.

Toda najem zunanjega izvajalca vas bo običajno pomiril v vsaki situaciji. Zagotavljajo vam kakovostne storitve na celovit način.

4. Pristni portfelji

Ok, torej mislite, da ste z ogledom njihovega referenčnega portfelja opravili odlično delo? Vprašajte se zgolj o eni stvari – ali obstaja dokaz, da je vaš samostojni razvijalec npr. kodiral to spletno mesto? Na žalost nešteto samostojnih izvajalcev predstavi napačne podatke, da bi dobili projekt. Tako lahko slepo zaupanje v njih povzroči škodo v vašem podjetju. Vendar v nekaterih primerih zlahka opazite, da določeni freelancer laže, nekateri pa so profesionalni prevaranti in jih je težko prepoznati. Zaupaš naključnemu tipu na spletu in mu posreduješ vse svoje poslovne podatke?

Vsi vemo, da so podjetja za zunanje izvajanje registrirane agencije, ki plačujejo davke državi in imajo tudi davčno številko. Tako vam ni treba skrbeti za goljufije, saj se lahko pogovarjate z njihovo prejšnjo stranko in poznate njihove izkušnje.

agencija ali freelancer
Izvleček prednosti in slabosti (VIR 1)

5. Manj klepetanja, več dela

Ste že kdaj opazili, koliko časa na dan porabite za klepetanje z vašim freelancerjem? Če najamete samostojnega razvijalca, ste bili morda bili priča količini posnetkov zaslona, ki vam jih pošljejo vsak dan. In še naprej klepetate o spremembah in na koncu toliko klepetate, da niste dosegli svojih zastavljenih ciljev.

A če se odločite za agencijo za zunanje izvajanje, se boste bolj osredotočili na ključne vidike. Agencije imajo veliko strokovnega znanja in izkušene strokovnjake, ki imajo znanje na različnih področjih. Namesto da bi preverjali posnetke zaslona, vam bodo izdelek dostavili v roku, ki ustreza vašim zahtevam.

6. Nadzor nad poslovnimi procesi

Ne veste čisto natančno, kako deluje freelancer. Morda ste se prepričali, a dejstvo je, da nimate nadzora nad delom in projektom, ki ste jim ga dali. Projekt lahko dostavijo pravočasno ali pa jim je vseeno. Zagotovili vam bodo, da lahko opravijo storitev, a nenadoma rečejo ne, brez da bi navedli razlog.

V primeru zunanjega izvajalca boste imeli popoln nadzor nad svojimi poslovnimi procesi. Agencije običajno ponujajo prilagodljive storitve, zaradi katerih se vam zdi, da so strokovnjaki tik ob vas.

agencijsko-delo

7. Brez prošenj za več časa

Če živite v prepričanju, da vaš dreelancer dela izključno za vas in vaš projekt, potem ste brcnili v temo. Freelancerji so pogosto preobremenjeni z ogromno dela in samo oni vedo, koliko strank obvladajo naenkrat. Vse to na koncu vodi v slabo upravljanje časa in lahko prosijo za več časa za izvedbo projetka. Kar se zgodi? Vaš projekt sčasoma začne trpeti zaradi slabega upravljanja s časom.

Od svojega ponudnika zunanjih storitev nikoli ne boste slišali tovrstnih razlogov. Zagotovili bodo, da bo vaše delo opravljeno dan pred rokom.

8. Stalnost

Žalostni del najema freelancerja je, da ne čutijo nobene povezave s projektom. Zanje niste samo vi in stvari bodo prišle in odšle. Tako jim je vseeno, kakšne so vaše zahteve, in projekt dostavijo po svoji želji. Velikokrat je na žalost njihov edini cilj zaslužiti dodaten denar, nič drugega!

Zunanje izvajalske agencije delujejo samo zato, da vam zagotovijo kakovostne storitve. Poleg tega vam prihranijo čas, denar in trud v vseh pogledih. In njihov končni cilj je zadovoljstvo strank in ne dodatni zaslužek, saj poslujejo kot vi.

9. Lažja integracija z interno ekipo

Če nameravate najeti freelancerja za opravljanje vsakodnevne naloge, potem sami ustvarite ogromno zmešnjavo. Za upravljanje vsakodnevnih opravil morate samostojnega delavca integrirati s svojo interno ekipo. To je lahko problematično tako za ekipo kot za vas. Lahko vodite sestanke; morda boste spremenili strategije, morda je vaš delavec v drugem časovnem pasu in posredovanje vsega tega je lahko težava. Ta lahko povzroči konflikt med ekipo in freelancerjem.

Po drugi strani pa, če imate raje agencijo, se nikoli ne boste soočili s težavami pri integraciji. Njihovi strokovnjaki so prilagodljivi, učinkoviti in hitri ter zlahka razumejo vaše cilje in bodo sodelovali z interno ekipo.

10. Legalno delo

Dejstvo je, da je veliko freelancerjev še vedno dela na črno, kar je kršitev zakona. Zaradi tega ne bodo imeli težav samo oni, ampak predvsem vi.

Z najemom agencije takih težav ne boste imeli namreč. Delajo povsem legalno in so registrirane kot podjetja z davčnimi številkami in ostalimi potrebnimi podatki.

Skratka, freelancerji vam bodo absolutno pomagali, če ne boste potrebovali večjega obsega del. V večini primerov vam bodo tudi prihranili čas in stroške. Toda če jih boste najeli samo zaradi varčevanja, lahko dejansko tvegate svoje podjetje. Zato je najem agencije v tem primeru boljša rešitev.

podpis-pogodbe

Kakšne so torej prednosti najema agencije pred freelancerjem?

 • Prihranek časa, denarja in truda
 • Zagotovitev varnosti podatkov
 • Dostop do izkušenih strokovnjakov
 • Na voljo 24/7
 • Izvedba projekt v dogovorjenem roku
 • Visokokakovostne storitve
 • Fokusiranje na ključne vidike
 • Projek brez stresa
 • Hitri odgovori na vsa vprašanja
 • Izboljšanje splošne produktivnost
 • Povečanje poslovnega rezultata

Sklep

Kot že rečeno v uvodu – ni nujno, da je freelancer slaba izbira. Včasih je lahko še boljša, saj je lahko stroškovno bolj ugodna. Sploh če gre za zaupanja vrednega posameznika, prinese tudi super rezultate. A bolj ko je vaše podjetje profesionalno in večje kot je, bolj so obsežne marketinške in prodajne storitve. To posledično pomeni večji in bolj kompleksen obsega dela. V takem primeru freelancer pač ne bo najbolj optimalna in ustrezna rešitev.

VIR (1) Creative

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*