Vrste logotipov – 7 glavnih vrst in katere uporabiti za določeno blagovno znamko

Čeprav so vsi logotipi, ne glede na vrsto, kombinacija grafik in močne tipografije, imajo vse vrste logotipov svoj stil in edinstvenost. Tudi če je vsak logotip drugačen na svoj način, obstaja sedem glavnih kategorij.

Oglejmo si podrobneje vsako kategorijo.

vrste logotipov
VIR 3

1. Emblemi

Logotip, ki vsebuje besedilo, simbol ali sliko znotraj geometrijske oblike, je poznan kot emblem.

Prednosti emblemov

 • So nepozabni
 • Dajejo blagovni znamki tradicionalen občutek
 • Dajte blagovni znamki uraden videz

Slabosti emblemov

 • Na manjših aplikacij manj funkcionalni
 • Težko berljivi na večjih panojih

Ker imajo ti logotipi bolj tradicionalen pridih, to vrsto logotipa pogosto uporabljajo organizacije, univerze, vladne agencije itd. Pomislite na logotip slovenske policije, upravnih enot, nogometnih klubov, gasilskih društev … Vsi so emblemi. Tudi nekatere priljubljene svetovne znamke izberejo to vrsto logotipov, na primer Starbucks ali MasterCard.

Logotipi emblemov so zelo priljubljeni tudi v avtomobilski industriji. Nekatera avtomobilska podjetja, kot sta Ford in BMW, uporabljajo embleme. V zadnjem času so se nekatera podjetja odločila posodobiti tradicionalni videz emblema s povsem novimi ali posodobljenimi dizajni logotipov, ki so primernejši za 21. stoletje.

KIA je na primer prej imela emblem, vendar so se letos odločili, da ga posodobijo v besedni logotip. Njihov novi logotip je podoben lastnoročnemu podpisu.

Drugi razlog, zakaj se nekatere znamke odločijo posodobiti svoje logotipe, je povečanje priljubljenosti. Ko nekatere blagovne znamke postanejo dovolj priljubljene, da jih ljudje prepoznajo tudi po sliki ali simbolu, odstranijo ime blagovne znamke iz svojega logotipa. Popoln primer je Starbucks, ki se je leta 2011 odločil ohraniti ključne elemente svoje blagovne znamke, vendar je iz svojega logotipa odstranil vse besedilo in ga spremenil v simbolni logotip.

Primer logotipa emblema za podjetje, ki se ukvarja z varovanjem.

2. Slikovni logotipi

Logotip, ki je reduciran na svoj simbolni pomen, se imenuje slikovni logotip. Nekateri primeri logotipov blagovnih znamk so Apple, Twitter, Nike, Target in McDonald’s.

Prednosti slikovnih logotipov

 • Prenašajo sporočila s pomočjo simbola
 • Prepoznavna, če je znamka priljubljena
 • Razširljiva (še posebej, če se odločite za vektorski dizajn logotipa)

Slabosti slikovnih logotipov

 • Ni najboljša možnost, če nimate močno prepoznavne blagovne znamke

Če želite, da vaše občinstvo vašo blagovno znamko poveže s to vrsto logotipa, ni nujno, da je oblikovanje logotipa dobesedna predstavitev vaše poslovne identitete. Vendar mora še vedno vključevati značilne simbole, ki jih lahko uporabite kot vizualne predstavitve vaše blagovne znamke.

Kot smo že omenili, so priljubljene blagovne znamke, kot je Starbucks, spremenile svoj logotip iz emblema v simbol, ko so se uveljavile na trgu.

Če šele začenjate, lahko še vedno uporabljate to vrsto logotipa. Vendar pa boste morali uporabljati tudi besedno oznako, povezano s simbolom, dokler se vaše široko občinstvo ne seznani z vašo blagovno znamko in ponudbo. Ko dosežete točko, ko je simbol vašega logotipa dovolj prepoznaven, da besednega znaka ne potrebujete, lahko sledite Starbucksovemu zgledu in ga odstranite.

logotip-divja-labs
Primer slikovnega logotipa – DivlaLabs

3. Besedni logotipi

Prednosti besednih logotipov

 • So preprosti
 • Enostavni za kombiniranje z drugimi oblikovalskimi elementi
 • Preprosto prepoznavni
 • Popolni za nova podjetja

Slabosti besednih logotipov

 • Dobro delujejo samo s kratkimi blagovnimi znamkami
 • Morda boste morali posodobiti pisavo, da boste sledili novim trendom

Besedni logotipi so močna oblika logotipov. Opredelitev logotipa je enostavna, saj je sestavljen iz imena podjetja. Na logotipu ne boste našli simbolov, grafičnih vzorcev ali emblemov. Glavna značilnost oblikovanja logotipa je njegova tipografija.

Celotno identiteto vaše blagovne znamke bo ustvaril slog in barva vaših pisav. Zato je ključnega pomena, da najdete tipografijo, ki vam dobro ustreza in zelo dobro predstavlja vašo blagovno znamko. Nato lahko izberete barvo ali več barv, ki predstavljajo občutek vaše blagovne znamke.

Nekaj primerov besednih logotipov so Coca-Cola, Disney, Google, Subway in Jeep.

Te vrste logotipov so popolne, če šele začenjate in niste prepričani, kateri simbol bi vas najbolje predstavljal. Poleg tega bo ime vaše blagovne znamke kot logotip prineslo ime vaše blagovne znamke in ljudem pomagalo, da se takoj povežejo z vašo blagovno znamko.

paneheat-logotip
Primer besednega logotipa (Panheat)

4. Monogrami ali črkovni logotipi

Če želite ime vaše blagovne znamke zmanjšati na akronim, so monogrami odličen način za to.

Logotip lahko preprosto ustvarite tako, da vzamete začetnice vsake besede imena vaše blagovne znamke. Razmisliti je treba samo še o enem delu: o tipografiji.

Prednosti črkovnih logotipov

 • Popolno, če ima vaša blagovna znamka več imen, ki jih lahko uporabite za ustvarjanje akronima
 • Izgleda profesionalno
 • Preprosto prepoznavni

Slabosti črkovnih logotipov

 • Težko jih je prepoznati, če ste novi na trgu
 • Morda boste morali pod njim postaviti polno ime, dokler ga ne boste kasneje odstranili

Ker bo logotip sestavljen samo iz akronima, boste morali izbrati pisavo po meri, ki je prijetna za oči. Prepričajte se tudi, da je pisava čitljiva pri pomanjševanju. Primeri znanih blagovnih znamk, ki uporabljajo logotipe s črkami, so HBO, CNN, H&M, IBM in BBC.

sqs-logotip
Primer črkovnega logotipa (monogram SQS)

5. Abstraktni logotipi

Namesto da bi bila prepoznavna podoba – kot je jabolko ali ptica – kot pove že ime, abstraktna oblika logotipa ne vključuje prepoznavnih podob, temveč abstraktne geometrijske oblike in abstraktne elemente.

Prednosti abstraktnih logotipov

 • So edinstveni
 • Takoj prepoznavni

Slabosti abstraktnih logotipov

 • Niso najboljše vrste logotipov za nove blagovne znamke

Ta geometrijska oblika vam bo pomagala strniti vašo blagovno znamko v en sam, značilen videz. Primeri znanih podjetij in organizacij, ki uporabljajo abstraktne vrste logotipov, so Pepsi, BP, Adidas in Olympics.

Abstraktni logotip mora posredovati določeno sporočilo in predstavljati vašo blagovno znamko. Prav tako morate biti pozorni na barve, ki jih uporabljate, saj lahko prav tako pomagajo narediti dizajn še bolj nepozaben. Če ste novi na trgu, je lahko tvegano uporabljati tovrstni logotip, da vas predstavlja, saj boste najprej morali imeti trdno bazo ljudi, ki prepoznajo vašo blagovno znamko.

pepsi logo
Primer abstraktnega logotipa (VIR 1)

6. Maskote

Prednosti logotipov maskote

 • Vzbudite zabavno in prijateljsko vzdušje
 • Preprosto prepoznati

Slabosti logotipov maskote

 • Težko jih je obnoviti in spremeniti značaj
 • Ni ga mogoče uporabiti za blagovne znamke, ki želijo poslati profesionalno sporočilo

Ali vam ob misli na maskoto skoraj takoj pridejo na misel športni dogodki? Maskote na športnih dogodkih je zabavno gledati. Ustvarjajo toplo dinamiko, ki pritegne tudi občinstvo.

Logotipi maskote vzbujajo podobno vzdušje s pozitivnimi asociacijami. Vključujejo ilustriran lik resnične osebe, namišljene osebe ali nečloveške entitete. Pogosteje so logotipi maskot barviti in zabavni. Dajejo vam topel občutek in se počutite bolj povezane z blagovno znamko, saj bo ljudi bolj pritegnil lik, ki predstavlja vaše podjetje.

Logotipi maskote se pogosto uporabljajo za športne ekipe, podjetja za proizvodnjo pijač in blagovne znamke hrane. KFC, Pringles, Wendys in Cheetos so znani po svojih slavnih maskotah.

Pringles-Logo
Primer maskote (VIR 2)

7. Kombinirani logotipi

Kot že ime pove, je kombiniran logotip kombinacija različnih vrst logotipov.

Najboljša stvar pri tej vrsti dinamične oznake je, da lahko kombinirate več vrst oblikovanja logotipa, če se ne morete odločiti za eno sliko, simbol ali abstraktno obliko.

Prednosti kombiniranih logotipov

 • Popolni za nova podjetja
 • Dolgoročno enostavno urejanje
 • Daje vam svobodo, da ste tako ustvarjalni, kot želite

Slabosti kombiniranih logotipov

 • Morda bo videti preobremenjeno, če združuje preveč vrst logotipov

Želite uporabiti simbol, vendar se bojite, da boste zmedli potencialne stranke in da ga ne boste zlahka prepoznali? Nato lahko preprosto kombinirate logotip simbola z abstraktnim simbolom, besedami ali akronimi.

Uporabite lahko tudi kombinacijo tipografije ali kombinacijo besednega znaka. Mešajte in ujemajte z različnimi vrstami logotipov, dokler se ne odločite za končno različico, ki bo najboljša za vašo blagovno znamko. Nekateri primeri logotipov kombiniranih znamk so Taco Bell, Pizza Hut, Puma in Adobe.

panheat-logotip-s-specialisti
Primeri kombiniranih logotipov

Katere vrste logotipov so torej najboljše?

Če niste prepričani o prvih šestih vrstah logotipov, priporočamo kombinirane vrste logotipov. Ne glede na to, za katero vrsto logotipa se odločite, vzemite si nekaj časa za raziskovanje in zagotovite, da nobena druga blagovna znamka ne uporablja podobnega koncepta.

 • VIR (1) Seeklogo
 • VIR (2) 1000 logos
 • VIR (3) Gingersauce

Comments are closed.