Kako zvišati pozicijo v iskalniku [vašim, že spisanim vsebinam, na blogu]

Velika večina piscev blogov, ki upoštevajo aktualne SEO smernice pri pisanju svojih spletnih vsebin, se pri svojem delu, v največji meri, osredotoča predvsem na pisanje vsebin na blogu, za ključne besede s katerimi še ne dosegajo pozicij v iskalniku.

Manj uporabljana SEO praksa je izboljševanje pozicij v iskalniku spletnim vsebinam, ki ste jih spisali v preteklosti.

Zviševanje pozicij vaših že obstoječih vsebin (npr. na blogu) ima več prednosti:

  • zviševanje pozicij vašim že obstoječim vsebinam zahteva manj časa (ker vam ni treba pripravljati novih spletnih vsebin, ampak samo, s SEO izboljšavami, opremite stare, že spisane in objavljene vsebine)
  • zviševanje pozicij vaših vsebin v iskalniku s spodaj prikazano metodo (t.i. onsite SEO izboljšava obstoječih vsebin) bo doprineslo k temu, da bo tudi kasnejša offsite SEO optimizacija, s katero boste, po tem ko boste spodnjo metodo preizkusili v praksi, zviševali pozicije tudi vašim vsebinam, ki targetirajo na najtežje ključne besede

Primer zviševanja pozicij v iskalniku [že spisane vsebine na blogu]

Na spodnji sliki je prikazana evidenca prvotnih pozicij, ki jih je na Googlu dosegala vsebina, ki na mojem blogu matijazajšek.com, govori o optimizaciji spletne strani (vsebino najdete na povezavi).

Ključni besedi, katerima sem želel izboljšati pozicijo v iskalniku, sta zamegljeni, iz kvadratka na desni pa boste razbrali, da je vsebina o optimizaciji spletnih strani (na zgornji povezavi), uvrščena na poziciji 86 in 27. Skupen iskalni volumen obeh ključnih besed je 1110 uporabnikov Googla (seštevek 720 + 320).

Po izvedeni SEO optimizaciji, za ti 2 ključni besedi, se je v ISTEM DNEVU (v petih urah) izboljšala pozicija vsebine o optimizaciji spletnih strani, iz 86-te in 27-te pozicije, na 60. in 13. mesto.

kako zvišati pozicijo v iskalniku

Kaj sem SEO optimiziral, da je prišlo do te izboljšave pozicije

V vsebini o optimizaciji spletnih strani (na povezavi zgoraj) sem obe targetirani ključni besedi dodal v:

Prve štiri vrstice teksta sem dodal v obstoječo vsebino nekje pri vrhu vsebine, druge štiri vrstice sem dodal nekje v sredini obstoječega blog zapisa.

POJASNILO: Ob tem upoštevajte, da je vsebina na izvedenem SEO eksperimentu, moja t.i. SEO evergreen vsebina. Vodnik za SEO optimizacijo spletnih strani, ki se nahaja na zgornji povezavi, sem prvič spisal leta 2015, od takrat pa ga najmanj 2 krat letno, posodabljam. Trenutno spisan Vodnik za SEO vsebuje dobrih 8000 besed.

Kaj upoštevati, ko boste sami zviševali pozicije svojih spletnih strani

Največ časa pri zviševanju pozicij vaših spletnih strani v iskalniku vam bo vzelo iskanje pravih priložnosti, kjer lahko pozicije zvišate hitro. In, ki so hkrati tudi takšne priložnosti, da se jim sploh splača zviševati pozicije v iskalniku.

V zgornjem primeru sem jaz za iskanje teh dveh priložnosti, ki bosta v nadaljevanju targetirali skupno na novih 1110 uporabnikov Googla, porabil cca. 40 minut.

Glavni izziv pri tem je bila dilema ali zviševati pozicijo vsebini, ki sem jo nekoč že spisal ali zviševati pozicijo spletne strani z vsebino, ki bi se jo se splačalo napisati povsem na novo.

Če pri tej dilemi izberete napačno pot, se vam lahko zgodi, da boste s pisanjem novega članka na vašem blogu, dejansko nižali pozicijo vašim obstoječim blog zapisom (še posebej, če targetirate večkrat na iste ključne besede in z enakimi search intenti).

Čemu koristi pristop k zviševanju pozicij v iskalniku po zgornji metodi

Vsebine, ki jim uspete zvišati pozicijo, imajo dobro osnovo za še nadaljno zviševanje pozicij.

Če želite zvišanim pozicijam na iskalniku še dodatno zvišati pozicije (proti prvi strani Googla), boste, najprej, z internim linkanjem in nato še, gradnjo backlinkov, pozicije na iskalniku hitreje in učinkoviteje premikali proti prvi strani Googla.

Celoten case study zgornjega primera sem objavil v svoji zaprti BTB podporni skupini za napredno SEO optimizacijo spletnih strani, ki jo imam na Facebooku. Do skupine imajo dostop moji aktualni in nekateri ex mentoriranci za SEO.

Dodatne informacije:

5 SEO praks, ki jih pri optimizaciji vaših spletnih strani, najpogosteje pozabljate

5 proven ways to increase your Google rankings

Comments are closed.