S čim se ukvarja SEO svetovalec, ki ponuja SEO svetovanje

Svetovanje za SEO optimizacijo spletnih strani je, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini, v porastu, saj je interes za kakovostno izvajanje optimizacije spletnih strani, še posebej v časih, ko vedno več različno velikih podjetij, aktivno vstopa na digitalni trg, cene za plačljivo spletno oglaševanje pa posledično, naraščajo, prav tako, v porastu.

SEO svetovanje nudijo in nudimo tako digitalne, marketinške agencije kot SEO strokovnjaki, freelancerji. V tej objavi je podrobneje predstavljeno s čim se ukvarja nekdo, ki ponuja SEO svetovanje.

Kaj je SEO svetovanje

SEO svetovanje je storitev poslovnega svetovanja za podjetja, ki želite na organski, neplačan način svoje spletne strani izpostavljati na spletnih iskalnikih, še posebej na Googlu (ker je Google, med vsemi spletnimi iskalniki, zdaleč najbolj uporabljan iskalnik).

SEO svetovanje vključuje analizo obstoječega stanja spletnih strani iz vidika ustreznosti upoštevanja aktualnih SEO smernic, ki so podlaga zato, da se posamezna internetna stran, znajde na višjih uvrstitvah na Googlu. Kar ima za direktno posledico večjo opaznost spletne strani, večjo klikabilnost na njo ter posledično, več opravljenih poslov preko internetne strani.

Zraven začetne SEO analize vključuje SEO svetovanje še analizo priložnosti preko katerih lahko internetna stran izboljša svojo vidnost na Googlu, strateški načrt izvajanja aktivnosti za uresničevanje priložnosti ter načrt za spremljanje rezultatov iz naslova izvajanja spletne optimizacije.

Večina agencij sicer rezultate izvajanja SEO aktivnosti podaja v obliki izdajanja bolj ali manj avtomatiziranih poročil, sicer pa se v zadnjem času zelo prakticira tudi vrsta SEO svetovanja v obliki mentorstva, ki omogoča živo podporo in stik med SEO svetovalci in SEO naročniki.

IZ PRAKSE: Kako na SEO svetovanje gledajo na www.ebonitete.si (Prva bonitetna agencija d.o.o.) – citat iz pogovora o spletni optimizaciji

seo svetovanje koristi
Za celoten intervju s SEO urednico Urška Jeza iz www.ebonitete.si, na temo implementacije SEO aktivnosti na njihovi spletni strani, kliknite na povezavo.

Čemu služi SEO svetovanje

SEO svetovanje služi, v prvi vrsti temu, da se izvajalcu optimizacije spletnih strani, na enostaven in razumljiv način, predaja konkretno znanje in prakse, ki jih je potrebno izvajati (redno), z namenom, da se spletna stran, s časom uvršča vse višje v iskalniku Google.

seo svetovanje
Kakovostno SEO svetovanje sloni na sposobnosti upravljanja in komuniciranja z uredniki spletnih strani (programerji, vsebinskimi ustvarjalci, dizajnerji, itd,…) – vir slike (2)

Glede na to, da Google na internetu ne nastopa zgolj s svojim spletnim iskalnikom, vključuje SEO svetovanje tudi pravilno rabo Google my Business kartice, umeščanje spletne strani v Google zemljevide ter svetovanje za optimalno pojavnost internetnih strani na ostalih Googlovih produktih (npr. YouTube) ter tudi Googlu konkurečnih spletnih kanalih (pojavnost na družabnih omrežjih Facebook, LinkedIN, Instagram, email marketing,…).

Cilj kakovostnega SEO svetovanja je lahklo dvojni.

V enem primeru služi SEO svetovanje kot podpora razumevanju izvajanja SEO optimizacijskih aktivnosti (ko SEO strokovnjak ali SEO agencija za podjetje opravlja optimizacijo spletne strani).

V drugem primeru služi SEO svetovanje kot oblika SEO mentorstva z namenom, da se bodočemu samostojnemu izvajalcu optimizacije spletnih strani, predajajo delujoče in najbolj optimalne SEO prakse, da le ta, samostojno izvaja SEO v prihodnosti.

Direkten učinek kakovostnega SEO svetovanja bi moral biti izboljšanje uvrstitev spletnih strani na prvi strani Googla. S preprosto preglednico si lahko vodite vaše uvrstitve na Googlu pred SEO svetovanjem in po njem.

Poglejte sliko spodaj:

Na spodnji sliki so primerjani SEO rezultati www.prvafina.si (ključne besede so zamegljene) pred in po SEO optimizaciji:

seo svetovanje rezultati
Primerjava med rezultati SEO optimizacije v obdobju 6 mesečnega svetovanja. V levem rdečem pravokotniku so zajete prve uvrstitve spletne strani www.prvafina.si na Googlu, v desnem pravokotniku so zajeti SEO rezultati po 7 mesecih dela.

Katere veščine obvlada kakovosten SEO svetovalec

Kakovosten SEO svetovalec obvlada (načeloma) vse sklope potrebnih veščin za izvajanje optimizacije spletnih strani. To so:

 • veščine za kakovostno izvajanje nalog iz naslova on-site SEO optimizacije
 • veščine za kakovostno izvajanje nalog iz naslova off-site SEO optimizacije
 • veščine za izvajanje tehnične optimizacije spletnih strani
 • komunikacijske veščine, potrebne za predajanje informacij na razumljiv način
 • managerske veščine za potrebe širjenja SEO ekip (na več copywriterjev)
 • prodajne veščine v primeru, ko SEO svetovalec samostojno nastopa na trgu in išče svoje stranke
 • osnovne veščine poznavanja upravljanja različnih CMS platform, ki omogočajo urednikovanje na spletnih straneh ter upravljanje s spletnimi vsebinami
 • sposobnost širokega pogleda na vnovčevanje SEO optimizacijskih aktivnosti za potrebe rabe na ostalih spletnih kanalih (socialnih omrežjih, v email marketingu, na YouTubu, itd…)
 • sposobnost kreacije raznovrstnih spletnih vsebin za potrebe kreiranja raznolikega vsebinskega nastopa podjetij
 • podrobnosti o tem kaj vse spada k optimizaciji spletnih strani so opisane na povezavi Kaj je optimizacija spletnih strani
 • dodatne informacije (vir 1)

Koliko stane najem SEO svetovalca

Cena za najem SEO svetovalca se lahko, od primera do primera spletne strani, zelo razlikuje.

V odvisnosti od SEO predznanj, ki jih poseduje naročnik oz. interesent za SEO svetovalca, je lahko cena za SEO svetovanje, obračunana po urah (t.i. urno SEO svetovanje) ali po projektu in zahtevnosti panoge v kateri nastopa spletna strani.

V tujini se posamezna SEO svetovanja specializirajo tudi za posamezne panoge (npr. SEO svetovalec v avtomobilski industriji, v marketing industriji, v industriji zdravja, konoplje, igralniški industriji, itd…).

Cena za najem SEO svetovalcev v tujini pogosto presega 500€ na uro, v Sloveniji pa se cene kakovostnih, specializiranih SEO svetovalcev gibljejo med 300€ in 400€ na mesec. Pri čemer je največkrat SEO svetovanje vezano na najmanj pol letno sodelovanje (za primere spletnih strani, ki na trgu obstajajo že dlje časa) in na 12 mesečno SEO svetovanje za spletne strani, ki šele začenjajo svoj organski nastop na Googlu.

Ali se sam izobraziti za SEO svetovalca

Postati in izobraziti se v SEO svetovalca prinaša številne koristi in prednosti. Obstajajo pa tudi slabosti samostojnega izvajanja SEO optimizacije (tudi te so opisane v nadaljevanju).

Prednosti samostojne izobrazbe in izvajanja SEO optimizacije so predvsem v tem, da samostojno skrbite za razvoj svojih spletnih strani in razvoj spletnih strani svojih naročnikov. Kdor je dobro poučen o izvajanju SEO, lahko upravlja z več spletnimi stranmi, hkrati in iz različnih spletnih strani, razvije različne posle (ter dotoke denarja).

Edina ovira pri samostojni SEO poti je čas, ki ga imajo SEO strokovnjaki na voljo v enaki meri, kot vsi ostali.

Če se sami izobrazite za SEO svetovalca, si lahko spletne posle obetate bodisi iz visoko uvrščenih spletnih strani na Googlu, za katere sami izvajate optimizacijo spletnih strani, bodisi iz tega, da SEO optimizacije učite druge.

Slabost samostojnega dela v SEO je potencialna nevarnost počasnejšega napredka, ker se vsega učite in vse testirate sami, obenem pa se morate za samostojen SEO posel poučiti še dobro o spletni prodaji, psihologiji prodaje in komuniciranja s strankami, upravljanja s strankami na dolgi rok (SEO zahteva več mesečno in več letno sodelovanje z naročniki) ter tudi ostale dejavnosti v vašem podjetju (administracija, računovodstvo, logistika v primeru, ko se ukvarjate s SEO optimizacijo spletnih trgovin, ipd…)

Dodatne informacije:

S čim se ukvarja SEO svetovalec dnevno… (video):

Več:

Viri:

1 – What does an SEO Consultant do?
2 – 8 Ways to Become a Great SEO Consultant

Comments are closed.