Kako zaslužiti z blogom

Možnosti zaslužka s pomočjo bloganja na internetu je ogromno. V tem blogu, spodaj, so predstavljene 3 najpogostejše možnosti služenja denarja z bloganjem, sicer pa je priporočljivo, preden izberete način kako nameravate služiti s svojim blogom, da dobro premislite še o naslednjem:

 • ali nameravate blogati v slovenskem ali tujem (npr. angleškem) jeziku. Razlike pri t.i. monetizaciji bloga (t.j služenju denarja z bloganjem) na domačem, slovenskem trgu napram tujini so lahko precejšnje. Ker je pač angleško govoreči trg na internetu bistveno večji.
 • v pisanju katere tematike uživate.

  Če želite zaslužiti z blogom, bo za zadovoljiv zaslužek potrebno napisati kar precej blog zapisov. Sicer je količina potrebnih blogov za vam želen zaslužek z bloganjem, odvisna tudi od tega kako znate promovirati vaše bloge in na splošno kako znate blogati po aktualnih SEO smernicah, da bodo vaši blog zapisi uvrščeni na prvo stran iskalnika Google (kjer jih bo videla največja množica uporabnikov Googla) ter tudi od načina monetizacije bloga – a vseeno.

  Bistveno lažje in hitreje vam bo šlo služenje denarja z bloganjem, če boste pri svojem pisanju uživali in poznali tematiko o kateri pišete.
 • koliko časa ste pripravljeni nameniti bloganju in učenju o kakovostnem pisanju blogov v vaši panogi. Če imate na voljo zelo malo časa ali, če menite, da boste z bloganjem hitro prišli do velikega zaslužka, potem je skoraj boljše, če to prepričanje spremenite raje v to, da se zavedate, da z vsakim novim zapisanim blogom, zrastete za malenkost.

  Boljše kot, da zasledujete vsak, na hitro zaslužen cent (in posledično pišete manj kakovostno ter hitro), se raje osredotočite na to, da z vsakim nadaljnim, kakovostno spisanih blogom, malenkost zrastete. Osredotočite se na smer, ki predstavlja rast, raje kot na rezultate enega, samega blog zapisa. Bloganje je pot do zaslužka, če ga izvajate redno. In pravilno.
 • dobro premislite o panogi v kateri nameravate služiti z blogom. Ali jo poznate, ali ste o njej sposobni pisati kakovostne nasvete in uporabne vsebine dlje časa?

  Izbor panoge je močno povezan tudi s samim zaslužkom preko bloga, ker so različne panoge na internetu različno zahtevne (zaradi konkurence), kakor tudi različno ovrednotene. Pisanje bloga o npr. tematiki zdrave prehrane, v primerjavi s pisanjem bloga iz področja pohištvene industrije, na koncu rezultira v precejšnjih razlikah pri zaslužkih.

NAMIG: Zraven opisanih metod za ustvarjanje zaslužka z blogom (spodaj), obstaja še precej drugih možnosti kako zaslužiti z blogom.

Primer fantastičnega ustvarjanja slovenskega bloga, ki zelo dobro služi, na način, da priteguje obiskovalce k rabi spletne aplikacije za preverjanje bonitetnih ocen strank in poslovnih partnerjev, je blog na spletni strani www.ebonitete.si. Kakovostne bonitetne informacije, za katere se zanimajo številni bralci bloga na www.ebonitete.si bistveno pripomorejo k temu, da pisci bloga na spletni strani ebonitete.si, redno ustvarjajo blog že vrsto let.

Kako zaslužiti z blogom v online trgovini

Blog v online trgovini, v kateri prodajate vaše izdelke, je prva in pravzaprav največkrat uporabljana priložnost, da zaslužite s svojim blogom. Kako?

S pomočjo bloga (ki ga lahko postavite na isto spletno domeno na kateri je postavljena online trgovina ali na ločeno domeno) pritegujete nove uporabnike Googla na vašo spletno stran. Iz zgodb v obliki blog zapisov vodijo povezave do vaše ponudbe v spletni trgovini in posledično, več kot pritegujete z blog zgodbami obiskovalcev na svojo spletno stran, več ogledov ponudbe v svoji trgovini, si lahko tudi obetate.

NAMIG: Pri ustvarjanju zaslužka s pomočjo bloga ni nujno, da blog ustvarjate izključno za izdelke vaše spletne trgovine. Še več… sploh ni nujno, da imate lastno spletno trgovino. Preko zgodb v obliki bloga lahko vabite vaše obiskovalce in bralce, da obiščejo druge spletne trgovine (kjer se dogovorite za provizijo za vsak pritegnjen obisk iz vaše bloga).

Bistvo služenja z blogom je pisanje kakovostnih, zanimivih, uporabnih, preprosto razumljivih, unikatnih in ustrezno SEO optimiziranih blog zapisov. Preko njih pritegujete nove uporabnike Googla k ogledom ponudbe v trgovine na katero napotujete vaše bralce bloga (iz vaših blog zapisov).

Kako SEO ustrezno optimizirate vaše blog (in ostale spletne vsebine)? To najdete v nasvetu Kako optimizirati spletno stran.

Kako zaslužiti z blogom pri generiranju povpraševanj za vaše storitve

Podoben princip, kot ga uberete pri taktiki ustvarjanja zaslužka preko online trgovin (opisano zgoraj) lahko uporabite tudi pri ustvarjanju zaslužka z blogom za t.i. storitvene spletne strani.

Ob bok spletnim stranem, ki na svojih straneh prikazujete storitve, ki jih opravljate za svoje stranke, začnete s pisanjem bloga z enakimi smernicami kot zgoraj:

 • pregledne
 • enostavno razumljive
 • marketinško privlačne
 • unikatne
 • uporabne, koristne in zanimive ter
 • SEO optimizirane

blog zgodbe pišete zato, da pritegujete nove obiskovalce na vašo spletno stran. Ob tem ne pozabite na promocijo vaših vsebin na družabnih omrežjih. Več kot preko teh zgodb pritegujete obiskovalcev na vašo spletno stran, več naročnikov (povpraševanj) za vaše storitve, si lahko obetate.

Ustvarjanje zaslužka s pomočjo pisanja bloga na storitvene spletne strani, podobno kot pri online trgovinah, ni pogojemo s tem, da morate biti sami tudi ponudnik storitev, ki jih promovirate v vaših blog objavah.

Osnovna pravila pri ustvarjanju zaslužka z bloganjem o storitvah drugih (ali svojih storitvah) so, da obvladate tematiko o kateri pišete, da znate pisati na enostaven, pogovoren in razumljiv način, da znate prodajati preko pisane besede in, da poznate osnovne zakonitosti učinkovitega pisanja blogov po aktualnih SEO pravilih.

Primer vrhunskega pisanja bloga, ki znatno pripomore pri ustvarjanju zaslužkov na storitveni spletni strani je blog na www.prvafina.si.

Njihovi zapisi (npr. dobaviteljski faktoring, pojasnila o tem kaj je dobaviteljski faktoring, kako se knjižijo verižne kompenzacije in nasveti kako poteka financiranje dobaviteljev) pritegujejo številne uporabnike Googla, ki so željni tovrstnih informacij. Ob bok tem informacijam pa je prikazana ponudba storitev spletne strani www.prvafina.si. Kliknite in preverite na povezavi.

Kako zaslužiti z blogom s pomočjo Adsense reklam

Tretja možnost služenja z blogom je pisanje blogov o zanimivih in trendovskih temah. Ob bok teh zgodb pa postavite Googlove (ali druge) reklamne bannerje. Vsak klik na tovrstno reklamo predstavlja vam zaslužek.

Pri tej vrsti ustvarjanja zaslužka z blogom je pomembno:

 • da znate najti tematike, ki so najbolj popularne in v trendu,
 • da znate zasnovati svoj blog tako, da se na najbolj izpostavljenih mestih prikazujejo Googlove reklame,
 • da znate promovirati svoj blog tudi na socialnih omrežjih
 • da ste usmerjeni na ustvarjanje zaslužka na dolgi rok ter uživate v pisanju

Koliko denarja lahko zaslužite z bloganjem in kliki na reklame

Zaslužek z bloganjem ter kliki na reklame je odvisen od tega koliko obiskovalcev dosegate s svojimi blog zapisi, koliko imate objavljenih kakovostnih, visoko na Googlu, uvrščenih spletnih vsebin, kako uspete dosegati vračanje obstoječih obiskovalcev na vaše vsebine in o kateri tematiki pišete. Nekateri z bloganjem ter služenjem denarja s pomočjo klikov na reklame, zaslužijo zgolj dodatne mesečne honorarje, drugi dodatno mesečno rento, tretji pa iz tega ustvarjajo velike zaslužke. Seveda je pa vse odvisno od volje, časa in znanja, ki ga imate za to delo, na voljo.

Primer zaslužka s pisanjem slovenskega bloga na temo pohištva:

kako zaslužiti z blogom kliki na reklame

NAMIG: Če ste lastnik spletne strani, ki poseduje lastne produkte ali storitve, krepko premislite ali se vam bolj splača ob vaših blog zapisih prikazovati Googlove reklame ali reklame kar za vaše produkte in storitve.

Bistvo ustvarjanja zaslužka z blogom je vedeti kako pisati blog, da bo ta viden in bran. Katere vrste reklam (za produkte in storitve drugih) ali lastne storitve in produkte, boste prikazovali ob vaših blog zapisih, je drugotnega pomena. Izberete logično tisto kar vam prinaša največ zaslužka. Primer prikazovanja lastnih storitev poglejte na spletni strani www.magus.si.

Uporabno:

Dodatne informacije:

Uporaben video o tem kako zaslužiti z blogom:

Comments are closed.